Om Hillens kultursnickeri

Hillens kultursnickeri startade 2005 och drivs av mig Anine Eskebaek-Johanson.

Mitt intresse för gamla hus och byggnadsvård fick jag redan under uppväxten, men tanken på att starta eget kom i och med att vi hittade vårt drömhus, En Inspektorsbostad från 1857, byggd till Forsa Ångsåg, ett av norrlands största sågverk på sin tid. Sågen är borta sedan länge men jag känner ändå en koppling till historien när jag jobbar i egna lokaler på ”gården”.

Jag brinner för gamla hus och bevarandet av traditionella, beprövade hantverk och metoder.

 

Läsåret 2003/2004 utbildade jag mig i byggnadsvård och timmring på Stenegård i Järvsö. Sedan dess har jag byggt upp min verksamhet och jobbar idag främst med fönsterhantverk men också med andra typer av finsnickeri kopplat till byggnadsvård.

Min ambition är att få fler att förstå och uppskatta värdet av det kulturarv som våra gamla byggnadsdetaljer utgör. För mig är miljöaspekten också viktig. I en tid då vi blir mer måna om jordens resurser känns det rätt att bevara och vårda istället för att konsumera nytt.